Basement

basement-layout
The Ground Level of Hay House functioned as summer living quarters for family and as a work area for servants. Located on this level is a summer bedroom, dining room and parlor. Servant work areas include the “Old” Kitchen, Scullery and Larder.

The “Old” Kitchen as it appears today

The “Old” Kitchen served the Johnston and Felton families as the primary kitchen from 1862-1926. Most antebellum kitchens were built separate from the main house due to the risk of fire. The Johnstons, however, placed a slate stone floor in the kitchen to prevent any house fires.

 

The furnace pit in the Scullery

The Scullery was used to wash and possibly store pots, pans, and other kitchen utensils. Another interesting feature in this was the furnace pit. Many details of how the furnace looked or operated are unclear. We do know that the furnace provided central heating and hot water for the bathrooms on the fourth floor.

Original meal or grain storage bins in the basement.

 

 

The Larder was used for dry food storage for the Johnston and Felton families. Shelves and bins are suspended from the ceiling and do not touch the walls to prevent vermin from spoiling the stored food.

Although guests rarely, if ever, saw the rooms downstairs, the decorative finishes in the Basement were not spared. Ornate plaster work, custom cabinetry, wood graining, and faux finishes similar to more public rooms of the house can be found on the lower level. Living areas on this floor included a Summer Dining Room, Summer Bedroom (staff offices), and the Summer Parlor (exhibit room). In addition, a critical component of the built-in ventilation system was located in the Wind Tunnel at the end of the Ground Level Hall by the Wine Cellar.